משכב לידה – ההחלמה שאחרי הלידה (ובדרך כלל לא בשכיבה)

בשנים האחרונות, אולי בזכות תיעוד עצמי של נשים אחרי לידה ברשתות החברתיות, אנחנו יותר חשופים לגוף "אמיתי" אחרי לידה. הסימנים, הכאבים, השינויים והקשיים מקבלים מקום ונוכחות ואינם מוסתרים. אם נציץ בתמונות ברשת, דימויים מציאותיים יותר מחליפים את הדימוי של אישה אחרי לידה, שחיוך ענק מרוח על פניה (כי לא כואב לה כלום), לבושה בשמלה לבנה צחורה מתנפנפת (כי היא לא מדממת) מניקה בקלות תינוק עגלגל וחלק (כי אין לו אדמומיות או פצעונים על כל הפנים). אם זו את, אנחנו שמחים מאוד בשבילך! אבל את במיעוט 🙂

צוות האתר

מהו "משכב הלידה"?

התקופה שלאחר הלידה קיבלה את השם הפחות מזמין- "משכב לידה". כמו בצמד המילים "חופשת לידה", שממש לא מתארת את המציאות בפועל, גם במשכב הלידה את לא ממש שוכבת, כי יש לך תינוק או תינוקת שזקוקים לך ולפעמים אפילו שניים כאלה… משכב הלידה היא תקופה המתחילה מיד לאחר הלידה ונמשכת בין 8-6 שבועות. זה זמן בו את צריכה לאפשר לגוף שלך להתאושש ולהבריא, לאכול טוב ולנוח כמה שאפשר. וכן… זה הזמן לבקש עזרה אם יש, אנשים שיהיו סביבך ויעזרו לך להתאושש כמו שצריך.  

אל תשכחי, חשוב להיבדק אצל רופא הנשים שלך כ-6 שבועות לאחר הלידה על מנת לוודא שאת מחלימה היטב ושאין סיבוכים!

 

אז לאיזה תופעות פיזיות את צריכה להתכונן?

עוד שם נחמד – לוכיה

לוכיה (Lochia) היא הפרשה שמקורה ברירית הרחם (השכבה הפנימית של חלל הרחם), שבמהלך ההיריון התעבתה, ולאחר הלידה מתקלפת ומופרשת החוצה לאורך תקופה של 6-4 שבועות.

בימים הראשונים לאחר הלידה ההפרשה סמיכה ואדומה ואל תדאגי, לעיתים מופיעים בה קרישי דם קטנים (במיוחד לאחר קימה משכיבה או בעת ההנקה). ההפרשה פוחתת בהדרגה וצבעה מתבהר.  

במהלכה צריך להשתמש בפדים היגייניים או תחתונים סופגים ולא בטמפונים. אם ההפרשה מתגברת עם הזמן או שריחה הופך עז, את צריכה לפנות לייעוץ רפואי מיידי.

 

אאוץ' – התכווצות הרחם

מיד לאחר הלידה הרחם שלך מתחיל להתכווץ, בימים הראשונים הכאבים דומים לכאבי מחזור בעצימות גבוהה, ואם את מניקה הם מתגברים בזמן ההנקה בעקבות הפרשת הורמון האוקסיטוצין . בדרך כלל הכאבים נעלמים אחרי ימים אחדים. מה לעשות? להרפות ולנשום עמוק כדי לא להחריף את הכאב. בסוף, גם זה יעבור 🙂

 

מתי יחזור המחזור?

אם אינך מניקה, המחזור החודשי הרגיל יחזור כ – 8-6 שבועות לאחר הלידה. אצל נשים מניקות, המחזור עשוי להתעכב אפילו במשך כמה חודשים.

ולא, הנקה היא לא אמצעי מניעה! השמועה שאי אפשר להיכנס להיריון כשאתן מניקות היא אכן שמועה, כי הביוץ הראשון לאחר הלידה, ומתרחש לפני הופעת הוסת הראשונה. מה זה אומר? שכל אישה לאחר לידה, מניקה או לא, יכולה להיכנס להריון גם לפני הופעת הוסת הראשונה אחרי הלידה.

זוכרת אותו מהעיסוי לפני הלידה? – הפרינאום (חיץ הנקבים)

הפרינאום הוא האזור שבין פתח הנרתיק לבין פי הטבעת – אזור שנמתח מאוד כשהעובר יוצא. למרות שהוא מאוד גמיש, הוא עלול להיקרע. כדי למנוע קרעים במקרים מסוימים מבצעים במהלך הלידה "אפיזוטומיה" – חתך מבוקר שנתפר לאחר הלידה. אם עשו לך תפרים כדאי להקל ולשמור על האזור באופן הבא:  

  • יש להקפיד על היגיינה של האזור ולהקפיד לנגב מקדימה לאחור לאחר ביקור בשירותים, כדי למנוע זיהום עקב העברת חיידקים מפי הטבעת לאזור.
  • יש להרבות בשטיפת האזור עם מים זורמים.
  • להקלה על הכאב אפשר להניח על האזור פדים שנטבלו במים קרים או לעשות אמבטיות קצרות במים פושרים.

התפרים

קרעים או חתך (אפיזיוטומיה) שנוצרו במהלך הלידה נתפרים מיד לאחר הלידה על ידי רופא. חוטי התפירה נמסים מאליהם כשבוע עד שבועיים לאחר הלידה ואין צורך להוציאם.

חשוב להקפיד על שטיפות מרובות של התפרים במים זורמים ולהחליף את הפדים ההיגייניים לעיתים קרובות כדי למנוע זיהום.

התפרים בדרך כלל אינם דורשים מעקב מיוחד, אלא אם כן את חשה כאבים עזים במקום או שיש לך הפרשה בעלת ריח בלתי נעים או בצבע חום. במצב זה עלייך לפנות לרופא בהקדם האפשרי.

טחורים

חלק מהנשים סובלות מהופעת טחורים עקב לחץ הרחם בסוף ההיריון וכן הלחיצות המאומצות במהלך הלידה. יש להקפיד על פעילות מעיים סדירה ועל יציאות רכות כדי למנוע החמרה במצב הטחורים, וזאת על ידי שתייה מרובה ואכילת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים לדוגמה, פירות וירקות או מאכלים המעודדים פעילות מעיים כמו שזיפים מיובשים.

כדי להקל על אי הנוחות הנגרמת מהטחורים, אפשר:

  • להרטיב את המקום במים קרים
  • לשבת באמבטיה עם מים פושרים
  • למרוח משחות ולהיעזר בחומרים הממריצים את פעילות המעיים, כמו נרות גליצרין שיינתנו לך על ידי צוות המחלקה.
  • אם את סובלת מכאבים עזים או מדימום מהטחורים, יש לדווח על כך לאחיות המחלקה.

נכון, התופעות האלו לא נשמעות בדיוק כיף גדול, אבל הן חלק מהיכולת של הגוף שלך לחזור לעצמו ולהתאושש. אל תשכחי שכל לידה היא סוג של "שוק" עבור הגוף וצריך לתת לו את הזמן, המקום והכבוד הראוי לחזרה לשגרה.

יש לך שאלות או עוד פרטים שהיית רוצה לקבל בכל נושא ההיריון והלידה?

תפני אלינו ונשמח לעזור!

 

יש לך שאלות?

אשמח לקבל הטבות מיוחדות ומידע מעניין ושימושי משמיר יולדות