מה זה אומר? מילון מונחים רפואיים ליולדת

כשאת בהריון את נחשפת לעולם שלם של מושגים חדשים שאמורים לתאר את המצב הפיזי שלך, תהליכים או בדיקות הקשורות באופן ישיר אלייך. הבעיה היא, שלעיתים קרובות המושגים הללו לא אומרים לך כלום ואפילו מבלבלים אותך יותר. למה? כי הם מושגים מקצועיים מעולם הרפואה, בהם משתמש בעיקר הצוות הרפואי ואלא אם את לא מגיעה מהתחום קשה להבין אותם באופן אינטואיטיבי. אנחנו, צוות הרופאים, הרופאות והמיילדות, תמיד שם כדי להסביר ולהרגיע בכל שלבי ההיריון והלידה, אבל אין כמו ידע והכנה מראש שיכולים להעניק לך רוגע ברגעים המיוחדים והלחוצים של הלידה! אז הכנתי במיוחד בשבילך, מילון מונחים פשוט וקל להבנה, עם כל המילים והמושגים הנפוצים ביותר כדי שתגיעי מוכנה ובטוחה ללידה שלך.

ד״ר משה בצר - מנהל חדר לידה ומחלקת יולדות

לפני הלידה

  • הריון עודף – הריון שנמשך מעל שבוע 42. יולדת העוברת את התאריך המשוער (40 שבועות) מתחילה מעקב בשבוע 41 מידי יומיים, כאשר ההמלצה האם ליילד או לא ניתנת ספציפית בהתאם לנסיבות המקרה.
  • סוכרת הריון – סוכרת הריונית מוגדרת כאשר בדיקת העמסת סוכר מלאה (OGTT) אינה תקינה. לרוב העמסת סוכר מלאה נעשית אם העמסת הסוכר הראשונה שעשית לא יצאה תקינה או אם יש גורמי סיכון כמו סכרת בהריונות קודמים, עובר גדול או ריבוי מים.
  • רעלת הריון – עדיין לא ברור לרפואה המודרנית מה בדיוק גורם לרעלת הריון, אך היא מצב מסכן חיים ויש להכיר את התסמינים כדי לפנות לטיפול. היא עשויה להופיע משבוע 20 להריון ובהריונות תאומים אף קודם.

תסמינים: הקאות, לחץ דם מעל 140/90, בצקות, כאבי ראש, טשטוש ראיה או כאבים בבטן העליונה או כשיש בדיקות מעבדה עם תוצאות לא תקינות כמו הפרעה בטסיות, המוגלובין או תפקודי כבד וחלבון בשתן.  

  • ניטור עוברי חיצוני – מה שנקרא: "לעשות מוניטור" הניטור העוברי רושם ומודד את דופק העובר ואת הצירים. את תתקלי בו גם בחדר הלידה, גם במיון וגם במצב של בדיקות בהריון עודף.
  • מיעוט מים (AFI) – מי השפיר נוצרים ע"י העובר ומופרשים ממערכת השתן שלו ומהקרומים. כמות מי השפיר משתנה לאורך ההיריון – מיעוט או עודף מי שפיר לרוב מצריכים בדיקה ובירור של הסיבה.

 

בלידה עצמה

 

  • לידה רגילה – (Partus Spontaneus – P.S) תהליך בו מסתיים הריון, לאחר יציאת העובר והשיליה מהנרתיק. כ-80% מהלידות מסתיימות בלידה רגילה.
  • לידה טבעית -מקובל היום לבחור לידה ללא שימוש במשככי כאבים כמו אפידורל. לידה טבעית מתאפשרת במצב של סיכון נמוך וכשאין בעיות או סיבוכים. הרבה יולדות מתבלבלות ונוטות לחשוב שניתן ללדת טבעית רק "בחדר לידה טבעית", אך זו טעות. ניתן ללדת טבעית בכל חדר!
  • לידת עכוז – בשמיר יולדות אנחנו מעודדים ומקבלים לידות עכוז בתנאי שהמצב הרפואי והבדיקות יוצאות תקינות. לידת עכוז היא לידה וגינלית בה העכוז יוצא קודם. מנח העובר ברחם יכול להיות ב-3 מצבים :

Frank Breech – העכוז ורגלי העובר מורמים כלפי מעלה.

       Complete Breech – העכוז ורגלי העובר כפופים וכפות רגליו בגובה העכוז.

       Incomplete and Footling Breech– הרגליים מתחת לגובה העכוז עצמו והן מהוות את המצג. 

       במקרה זה בלתי אפשרית לידת עכוז וגינלית בשל סיכון מוגבר לצניחת חבל טבור. 

  • שלבי הלידה:

שלב לטנטי
 שלב בו הצירים גורמים "למחיקה" של צוואר הרחם
ומתחיל תהליך הפתיחה עד 4-5 ס"מ.
שלב זה קצר יותר בלידות חוזרות אבל יכול להתארך שעות רבות בלידה ראשונה.

רגע, תעצרו, מה היא "מחיקה"?

מחיקה
המושג מתאר מצב בו צוואר הרחם כביכול "נמחק ונעלם".
למעשה הוא מתחיל לעלות כלפי מעלה
והופך למקטע מהחלק התחתון של הרחם.
לפני הלידה הגוף מתחיל להפריש הורמונים שמסייעים לצוואר הרחם לעשות את פעולת המחיקה.

צוואר הרחם
החלק התחתון של הרחם, שבולט לנרתיק ובמהלך לידה עובר מחיקה ופתיחה על מנת לאפשר לעובר לעבור דרכו.

שלב אקטיבי
 מעבר מפתיחה של כ 5 ס"מ בו קצב התפתחות הפתיחה מהיר יותר – עד 10 ס"מ.

אוקי, אבל מהי פתיחה?

הפתיחה היא דרך למדוד את התקדמות הלידה והמספר מציין לכמה סנטימטרים פתוח צוואר הרחם.

ככל שמספר הסנטימטרים גבוה יותר, הלידה מתקדמת יותר.

פתיחה מלאה היא פתיחה של 10 ס"מ.

הפתיחה היא תוצאה של צירים
עם כל התכווצות, צוואר הרחם "נמחק" ונפתח ומגדיל את פתח הלידה כדי לאפשר לעובר לצאת לאוויר העולם.

  • ספינה (SPINA) – בליטות הנמצאות בתעלת הלידה (אל דאגה הן אמורות להיות שם), ביחס אליהן מתואר מיקום ראש העובר או העוברית בתעלת הלידה. אם את שומעת את המיילדת אומרת "ספינה מינוס" זה סימן שראש העובר נמצא עדיין גבוה בתעלה, אם את שומעת "ספינה פלוס" – זאת אומרת שהוא עבר את החלק הצר של הכניסה לתעלת הלידה.
  • אפיזיוטומיה – חיתוך הפרינאום (אזור החיץ בין הנרתיק ופי הטבעת) בצורה מבוקרת.

       למה עושים את זה? כדי להקל על יציאת העובר בתעלת הלידה. החיתוך נעשה במטרה למנוע קרע לא מבוקר אשר עלול להוביל לנזק גדול יותר.           הדבר שכיח יותר בלידות עובר במשקל גדול ובלידות מכשירניות. לא ננקוט בו אלא אם אנחנו ממש חייבים.

  • אפידורל – הרדמה אזורית שמטרתה לשכך את כאבי צירים. ההרדמה נעשית באזור החלל האפידורלי, החלל המקיף את תעלת העצבים של חוט השדרה, ואינו מערב את התעלה המכילה את עמוד השדרה.
  • פקיעת קרומים AMNIOTOMY – פקיעת שק מי השפיר בצורה מבוקרת ע"י מכשיר ייעודי לצורך הנעת תחילת לידה או במהלך הלידה עצמה. הפעולה עצמה לא כואבת כיוון שאין עיצבובים לקרומים למרות שהבדיקה הנדרשת כדי לבצע את הפעולה יכולה להיות לא נעימה.
  • IUP – צינורית הנכנסת לחלל הרחם בזמן לידה לאחר פקיעת קרומים ומאפשרת למדוד את הלחץ ברחם. שכיח אצל יולדות המקבלות אוקסיטוצין במינונים גבוהים ובנשים לאחר לידה בניתוח קיסרי שמעוניינות ללדת בלידה רגילה.
  • ואקום (שולפן ריק) – מכשיר המסייע ביציאת העובר בזמן חשד למצוקה עוברית או כשהשלב השני של הלידה מתארך מעבר לרצוי.

זירוז לידה

  • סטריפינג – תהליך ידני, ללא מכשירים, המבוצע על ידי רופא, רופאה או מיילדת, בניסיון לזרז את הלידה בהסכמת היולדת (לדוגמה, אם את בשבוע 42 וממש רוצה כבר ללדת).

      מה עושים בו בפועל? הרופא או הרופאה מכניסים אצבע או שתיים לצוואר הרחם ומבצעים בתנועות סיבוביות הפרדה של קרומי השק העוברי מדפנות הרחם. הפעולה גורמת לשחרור טבעי של "הפרוסטגלנדינים" – חומרים המרככים את צוואר הרחם ומכינים אותו ללידה.

  • אוקסיטוצין – הורמון שאחראי על התכווצות הרחם. הוא מופרש במהלך תהליך הלידה או ניתן באופן יזום חיצונית – פיטוצין. ההורמון הסינטטי והאוקסיטוצין המופרש באופן טבעי מהגוף, זהים. הפיטוצין בגוף היולדת הוא בעל זמן חיים קצר של מספר דקות ובהפסקת העירוי מפונה במהירות.

ניתוח קיסרי

מה זה בדיוק?

ניתוח להוצאת התינוק והשיליה דרך דופן הבטן. הניתוח אורך לרוב כשעה, מבוצע לרוב בהרדמה ספינלית (הרדמה הדומה להרדמה אפידורלית בפלג הגוף התחתון).

לאחר הניתוח הקיסרי היולדות מועברות להתאוששות – שם מבוצע ניטור ומעקב במשך שעתיים. לאחר מכן תעבור היולדת למחלקת יולדות וכ-6 שעות לאחר מכן, בסיוע צוות מחלקת יולדות, תקום ממיטתה וקטטר השתן יוצא. לאחר תחילת מעבר גזים, ניתן להתחיל לאכול.

  • ניתוח קיסרי מתוכנן (אלקטיבי) – ניתוח מתוכנן מראש הנקבע טרם יום הלידה. הסיבות השכיחות לקביעת ניתוח קיסרי הינן : ניתוח קיסרי קודם, מצג עכוז, ילוד מעל 4 קילו + סוכרת. רק רצינו להזכיר שאנחנו מאפשרים בשמיר יולדות קיסרי באפס הפרדה, וזה נהדר! אם נקבע לך תאריך לניתוח מזמינים אותך לברר על האופציה הזו.
  • ניתוח קיסרי דחוף – הניתוח מבוצע כאשר יש עבר רפואי שנותן אינדיקציה לניתוח קיסרי, ואם יש צורך הוא מתרחש לרוב בתחילת לידה.
  • ניתוח קיסרי בהול – מבוצע בחשד למצוקה עוברית על רקע ניטור עוברי לא תקין או סיבה אימהית אחרת. 

מאחורי כל מושג כזה, מסתתר עולם שלם של ידע, רפואה ותהליכים אבל גם רגשות, חששות ופחדים. זאת הסיבה שכשאת מגיעה לחדר הלידה שלנו בשמיר יולדות, יש צוות רפואי שלם שעוטף אותך, ויעשה הכול כדי שתבחרי את חווית הלידה המתאימה במיוחד לך.

יש לך שאלות?

אשמח לקבל הטבות מיוחדות ומידע מעניין ושימושי משמיר יולדות